Nagy dolog történhet hamarosan a világ talán legkedveltebb konyhájával

A tésztáktól kezdve a pizzákon és a mennyei kávén át a gelatóig  az olasz ételek alapvetően a boldogság szinonímájaként is leírhatóak. Az olasz a világ egyik kedvenc konyhájának számít – és hamarosan hivatalosan is elismert és védett örökség lehet.

Az olaszországi kulturális és mezőgazdasági minisztériumok összefogtak, hogy 2023-ra hivatalosan is felterjesszék nemzetük konyháját az UNESCO kulturális örökségi listájára.

A jelölésben az olasz kormány kiemelte azokat a szellemi kulturális örökségeket, társadalmi szokásokat és rítusokat, amelyeket a konyha képvisel. Ételeik tükrözik az ország biokulturális sokszínűségét és azt a nemzeti hagyományt is, hogy az ételek elkészítése és elfogyasztása a szeretteikkel való kötődés jegyében történik meg.

Az UNESCO megvitatja a javaslatot, és legkésőbb 2025 decemberéig meghozza a döntést.

Olaszország egyébként már 2017-ben megkapta az áhított világörökségi státuszt, ami a pizzakészítés művészetére vonatkozott. A pizza szülőhelyeként ismert Nápoly városa nyújtott be pályázatot, amit több mint kétmillióan támogattak. A státusz elismerte a pizzakészítés egyedülálló kulturális és gasztronómiai hagyományait, melyek generációról generációra öröklődnek a városban.

Míg Olaszország az egyik legnépszerűbb úti cél, arra az esetre is remek opció, ha új otthonra vágyunk. A történelmi és kulturális nevezetességek, a festői szépségű kisvárosok, a kozmopolita városok, a gyönyörű tengerpartok, a magas hegyek és a világhírű konyha révén gyakorlatilag az új életet kezdők álma.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

világörökség | kávé | pizza | konyha | unesco | gelato

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom