Erről az öt különleges házról le sem tudjuk venni a szemünket

Legyen az New Hampshire-i vagy veszprémi alapokra felhúzva, gyönyörű vagy szokatlan formájú, egy látványos épület mindig elkapja a tekintetet, akár élőben, akár képeken nézegetjük. Most utóbbit tudjuk ajánlani: íme öt bravúros ház a nagyvilágból! 

Rose House valahol az ukrán erdőkben

Kissé melankolikus hangulatban fogadja a látogatót a százhatvan négyzetméteres vendégház valahol a Kárpátok mélyén. A főként időjárásálló acélból és betonból felhúzott épület a kijevi bázisú Szergej Makno Stúdió agyszüleménye és kivitelezése. Szándékosan minimalista.

Kifinomult formái mintha beleolvadnának a környezetébe, nem beszélve az épületet átölelő kősziklás, virágos kertről, a mennyezetig nyújtózkodó üvegfalakról és a házzal szinte eggyé váló medencéről. A letisztult  vendégház falai mozgathatóak, lehetővé téve a lehető legszorosabb kapcsolatot a természettel.

Kortárs nomád vendégház bújik meg az ukrán erdők mélyén

Kissé melankolikus hangulatban fogadja a látogatót a százhatvan négyzetméteres vendégház valahol a Kárpátok vonulatainak lábánál.

Korábbi laktanya a budapesti Mézeskalács utcában

Mézeskalács utca, rengeteg zöldfelület, a Villa D2-ben pedig egy kandalló, és letisztult, nyugalmat árasztó terek. Az épület földszintje 93 négyzetméter, megtoldva egy 15 m²-es terasszal, az emelet pedig 43 m²-es. A funkcionális helyiségeken túl lent egy háló található, míg fentre két háló és egy fürdő jutott. Noha hangulati elemként a nappaliba beépítettek egy kandallót, ezt nem feltétlenül kell használni.

A fűtésről hőszivattyúk gondoskodnak, a ház gépészete teljesen megfelel a mai gondolkodásmódnak, ami az ilyen kisebb épületeknél még nem volt igazán elterjedt öt éve – mondhatjuk tehát, hogy e tekintetben egy ütemmel megelőzte a korát. A Villa D2 letisztultsága, műszaki színvonala, környezetbe simulása tehát jó példa lehet több szakterület számára is.

Ez a villa a legjobb dolog, ami egy budapesti laktanya helyén épülhetett

Budapest egyik elővárosának különös részén egyszerű, nagyon racionális villa épült öt éve. A Dér Architects jegyezte ház azóta is mutatós, ráadásul tökéletes állapotban van.

Szinte megszólaló egykori nyomda Veszprémben

A veszprémi Horgos utcában álló egykori nyomda rekonstrukcióról több neves nemzetközi szaklap is beszámolt. A végeredményből csak úgy süt a vagányság, az épület minden részlete vonzó, letisztult, és tele van apró meglepetésekkel, poénokkal. A Veszprém óvárosában fekvő Ranolder téren, a Padányi Katolikus Iskola és a Szent Anna kápolna szomszédságában álló ház maga is egyházi épület volt a 19. század eleji születésétől kezdve.

Egy évszázad után nyomda lett belőle, az is maradt egészen harminc évvel ezelőttig, azóta üresen állt. Amikor a megrendelő megmutatta a lepusztult épületet a két építésznek, nyilvánvalóvá vált: meg kell menteniük. Vagányságban, hangulatban, egyediségben nehéz felvenni a versenyt ezzel az irodával. Azt pedig, hogy mi az még, amivel többet tud a társainál, Bonta Gáspár foglalja össze: „Rengeteg szeretet, türelem, törődés van benne. Mint egy önmaga számára is élvezhetően betört vadállat.”

Igazi tündérmese, ahogyan megmentették ezt a veszprémi házat

Idő, energia, szeretet – mindegyikből bőven jutott a Horgos projektnél Bonta Gáspár és Eke Dániel vezető tervezőktől. A végeredmény pedig egy iroda, ami megszólal.

Tévé és internet nélküli kabin Helsinkiben

A Robin Falck által tervezett Nolla kabin lényegében egy kísérlet: legfőbb célja, hogy felfedezzük, hogyan tudnánk élni ilyen puritán körülmények között, és minél közelebb legyünk a természethez. Az éjszakánként 9600 forintért bérelhető kis lakást a megújuló energiával foglalkozó Neste cég építtette az Út a zéróig névre keresztelt kampány keretében.

A fenntartható fejlődést szeretnék népszerűsíteni, a kabin bérleti díjaiból beáramló összeget pedig átutalják az Ocean Cleanup környezetvédő szervezetnek.

Ebben a finnországi házikóban gyakorlatilag eggyé válhatunk a természettel

Teljesen hiába való próbálkozás a házban a Wifi-jelszó utáni vadászat és azon is fölösleges agyalnunk, vajon megtaláljuk-e azt a csatornát, amelyik adja az esti meccset.

Környezetbe olvadó házikó New Hampshire-ben

A nálunk talán nem annyira közismert Squam tó az Egyesült Államok keleti partján terül el a Fehér-hegység lábánál. A nagyjából negyed magyarországnyi területű New Hampshire pedig az USA legkisebb, ám legszebb államainak egyike, ahol dél felé haladva a festői hegyeket síkságok, majd az óceán látványa váltja föl. Ilyen megkapó környezetben építette fel a 2007 óta működő, főként lakóházakban utazó Murdough Design a Squam Lake Cabin névre keresztelt álomotthont.

A kis kollaboratív stúdió igyekszik összekapcsolni a környezetet az építészettel, ráerősítve a tér, a fény, az anyag és a forma kapcsolatára. A Squam Lake Cabin elképesztően tágas és világos, a nappali, konyha, étkező hármas alkotta belső tere önmagában eléggé hívogató, miközben a hálószobái hangulatos kuckójelleget árasztanak.

Ha egyszer valahová el kell bújni, akkor ebben a házban rejtőznénk el

Menedékház az Egyesült Államok legkisebb, ám egyik legszebb államában valahol az erdő mélyén, a fák és a sziklák között.

(Fotók: Jaksa Bálint, Deezen, Murdoughdesign, Airbnb)

villa | kuckó | menedék | vendégház | Bonta Gáspár

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom