Csak egy lépés, és Stanley Kubrick hátborzongató világában találhatjuk magunkat

Húsz éve hunyt el a kultikus státuszba emelt Stanley Kubrick. A filmrendező munkásságának tiszteletére egy megszokottól eltérő kiállítás látható Londonban.

A Design Museumban néhány napja megnyílt kiállításon a Kubrick-klasszikusok megszületésének történeteiben merülhetünk el, de ahogy Deyan Sudjic, az intézmény igazgatója elmondta, a kiállítás többet ad a kellékek és a jelmezek megszokott gyűjteményénél, és igyekszik életre kelteni az olykor hátborzongató alkotások körülményeit.

Ezt pedig különleges légkör megteremtésével úgy próbálja elérni, hogy a plakátok, forgatókönyvek és díszletek mellett bemutatja az inspirációs forrásokat is: megismerhetjük az összes kreatív folyamatot a tervezéstől kezdve a történetmesélésen át a szerkeszteség és a rendezésig.

Így egyebek között megcsodálhatjuk a Mechanikus narancs és a Barry Lyndon jelmezeit, a Ragyogás írógépét, a Tágra zárt szemek álarcait, vagy a 2001: Űrodüsszeia díszleteit. Az ötszáz tárgyat bemutató, szeptember 15-éig látogatható Stanley Kubrick: The Exhibition fotókkal, levelekkel és interjúkkal egészül ki, és természetesen részleteket is láthatunk a filmekből.

A vándorkiállítás világszerte tizenöt városban látható, és mindegyik kronológiai sorrendben mutatta be Kubrick mukáját,

Londonban viszont hét részre osztották a tárlat anyagát, és inkább a dizájnra és a rendező Angliával való kapcsolatára fókuszál, hiszen negyven évet élt és dolgozott az országban.

Mindjárt a belépéskor Kubrick különös világában találhatja magát a látogató, ugyanis egy olyan folyosón keresztül érkezik meg, melynek falaira a filmekből összevágott jeleneteket vetítik, a padló mintázata és színe pedig megegyezik Ragyogás-ban látott szőnyegével. Külön szobában kapnak helyet a Kubrick háborús alkotásaihoz, illetve a morális problémákat feszegető filmjeihez köthető relikviák.

Az 1928-ban New Yorkban született néhai filmrendező, forgatókönyvíró és producer híres volt arról, hogy alapos kutatómunkát végzett, és óriási figyelmet fordított a részletekre, valamint remekül ráérzett a közeljövő alakulására. Filmjeit újító technikai megoldások, eredeti történetmesélés és szellemesség jellemezte.

Ez is érdekelhet:

Csak Londonig kell utaznia annak, aki szívesen felfedezné a világűrt

A virtuális valóság technológiájának köszönhetően most bárkiből asztronauta lehet, sétálhat egyet a Holdon, és célba veheti a Napot.

(Fotók: Dezeen)

kiállítás | relikviák | dizájn | filmek | stanley kubrick

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom