Újabb magyar siker a dizájnszakma Oscarján: egy formás karóráért kapott díjat Telekes Tamás

Kiválóan szerepeltek idén a magyarok  a Red Dot Awardson, Miklósi Ádám és Koczka Kristóf után Telekes Tamás is rangos díjat kapott.

A dizájner a Design Concept kategóriában egy karóra-koncepcióval érdemelte ki az elismerést.

"A Line karóra koncepcióját az egyszerű, természetes formák és a parametrikus építészet ihlette. Ezek a természetes és lágy, szabályos, mégis izgalmas vonalak fontos szerepet játszottak az óra testének alakításában. Nemcsak formailag, hanem gondolatilag is visszautal az eltelt időre, ami nélkülözhetetlen volt a természet lenyűgöző formáinak létrehozásában. A szokásos órajelek tulajdonságainak átalakításával a rendszeres és modern bordázat lehetővé teszi az idő leolvasását. A színváltozatok megalkotásakor a természet pasztell színei kerültek előtérbe, melyek könnyedek és elegánsak" – mutatja be a díjnyertes karóratervet Telekes Tamás, az Abstrct Group vezető tervezője.

A dizájner elárulta, hogy bár a projekt még csak papíron és digitálisan létezik, a díj előtt is nagy volt az érdeklődés iránta az online felületeken – és nem csupán az egyéni felhasználók között, hanem egy külföldi óragyártó is megkereste.

"Ezek után támadt az a  gondolatom, hogy nevezzem az órát, és megmérettessem nemzetközi szinten. A következő lépés a megvalósítás lesz, de egyelőre még nagyon az elején tart ez a fázis" – mondta Telekes Tamás.

A Red Dot Award Design Concept díjátadó a 2020-as évhez hasonlóan idén is elmarad, a járvány miatt 2021-ben  online keretek között ünneplik meg a győzteseket október 20–21-én.

A nyertesek a nyár közepén értesültek a sikerükről, a díjat hivatalosan szeptemberben kapták meg. Idén negyvenkilenc országból több mint négyezren neveztek.

Red Dot Awardra az évek során ráragadt a “dizájnszakma Oscar-díja” elnevezés, mert ez az egyetlen olyan díj, amely nem csupán a szakmabeliek számára lehet ismert, hiszen a logóját világsikerű termékek csomagolásán láthatjuk viszont. Jelentősen kimutatható a gazdaságra gyakorolt hatása: könnyebben eladható és sokkal jobban fogy egy Red Dot-plecsnivel ellátott termék.

(Fotók: Telekes Tamás)

telekes tamás | koncepció | magyar | elimserés | siker

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom