Nem sokáig marad titokban az új városmajori kedvenc

Még egy darabig talán megállja a helyét a titkos kert jelző.

Sejtelmesen hangzó kijelentések, melyek mögött a budapesti Városmajor sarkában megnyitott, a Majomhoz névre keresztelt udvar rejlik. A kerthelyiség nem kisebb küldetéssel indult el, minthogy minden este izgalmas zenei és kultúrprogramokkal pörgesse fel az utóbbi időben kissé álmoskásan szendergő Budát, ráadásul egy titkos kertként hirdetett nyári hely mindig, mindenhol erős hívó szónak mondható.

A feladat, amilyen nehéznek tűnik elsőre, annyira könnyű is, de ezt nem a képernyő mögötti fotelokoskodás mondatja velünk, hanem a tulajdonosok mesélték. Az utóbbi években a kulturális, gasztronómiai és zenei események többnyire Pesten valósultak meg, éppen ezért jelentős lokális igény mutatkozott rá, hogy történjen végre valami a Városmajorban.

"Valami újdonság, ami megmozgatja az emberek fantáziáját. A soft opening idején nem is igazán promótáltuk a helyet; bevállaltuk a kezdeti hibákat, és tesztelgettük, hogy mit tud"

– mondta a Roadsternek egy kellemes kora esti pezsgős beszélgetésen Vajda Márton. "Azt szerettük volna, hogy meglegyen az a véletlenszerű hazafelé megyek, vagy kutyát sétáltatok és beesek egy fröccsre érzés, és úgy tűnik, a környékbeliek is vágytak erre – csatlakozott Nádas Patrik, a budapesti vendéglátás egyik ismert arca, aki a hely történetét és nevének eredetét is felfedte.

Korábban jó néhány vendéglátóegység működött itt, ilyen volt a Fogadó a remetéhez, aztán a Fogadó a majomhoz. Utóbbit a 19. század elején már a város legfelkapottabb helyeként ismerték, tehát a név nem a mi elborult fantáziánk szüleménye, hanem történelmi háttérrel bír, amit szerettünk volna megtartani."

Apropó történelem: társbérletben egy örökségvédelem alatt álló épülettel osztoznak a területen.

Nagyjából két hónappal ezelőtt még nyoma sem volt annak, hogy a Városmajor ezen fele egyik napról a másikra bedurran. A hely elhagyatott FKF-lerakatként üzemelt, egy sufnituningos tároló foglalta ott a placcot minimálisan kiépített infrastruktúrával.

Azóta viszont nagyot fordult a világ, a bő két héttel ezelőtti nyitása óta szinte özönlenek az emberek a hűvöset adó fák árnyékában kialakított impozáns kis udvarba, ahol a régi budapesti kulthelyek és a mai fesztiválok hangulatának megmagyarázhatatlan elegyével találkozhatnak esténként.

És ezek az esték nem egymást ismétlik, mert a zöld lombok alatt rendre valami más történik; eltérő stílusú előadók és változatos gasztronómiai események viszik el a napot a komolyzenei aláfestéstől kezdve az egy szál gitáros előadón át a pezsgőbemutatóig, de a lazaság és a kötetlenség uralta kert hangulatába beleférhet akár egy sunday brunch, vagy a város keverékkutyáinak kiírt szépségverseny is.

"Az volt a célunk, hogy olyan projektek kapjanak helyet, amelyek meg akarják mutatni magukat Budán, bizonyítottak a fesztiválokon, és elsősorban a hazai közönséget szólítják meg. Furcsa ez a mostani szituáció, mert az ismert okok miatt minden vendéglátós a magyarokra , hiszen ők elérhetőek, holott mi még tavaly ősszel találtuk ki a Majomhoz koncepcióját, ami egyértelműen magyaroknak szól. Nem tervezünk külföldieket megszólítani, függetlenül a jelenlegi helyzettől – avat be a háttérbe Vajda Márton. – Azt viszont igen, hogy megmozgassuk azt a generációt, melynek tagjai már úgymond lenyugodtak itt, a budai hegyek árnyékában; családjuk van, de azért alkalomadtán szívesen kimozdulnának. Persze sokkal erősebbnek érezzük a kulturális tartalmat például a Paloznaki Jazzpiknik megjelenésével."

A tulajdonosok nem titkolt célkitűzése még, hogy a kert egyfajta közösségi és kulturális találkozóhelyként működjön, s kicsiben teret adjon a világjárvány miatt elmaradt fesztiváloknak, eseményeknek. A későbbiekben olyan nosztalgikus estéket is megidéznek majd, mint amilyeneket annak idején a MokkaCukkában, vagy a Süss fel napban élhetett át a nagyérdemű.

"Esetükben nemcsak a nosztalgiáról van szó, hanem valóban ezekhez a helyekhez kötődő srácok jönnek, tehát amolyan tribute-esteket tervezünk a legendás kulthelyek tiszteletére. A visszajelzésekre építve alakítjuk a programjainkat, ami részemről rendkívül motiváló, mert látom, hogy van értelme annak, amit csinálok" – mondta Nádas Patrik.

Az elmúlt három hétből kiindulva az ötletgazdák nemcsak jókor voltak jó helyen, hanem olyasvalamibe tenyereltek bele, ami a vártnál sokkal nagyobbat szólt.

Ahogyan Patrik fogalmazott: "bedobtunk a Városmajorba egy követ, ami egyből hullámokat keltett".

A hullámok tetején aztán kiváló borok, koktélok, fatüzelésű kemencében sütött pizzák és kézműves burgerek is érkeztek a Rózsadomb és a Kis-Sváb-hegy közé. A Divinónak köszönhetően kizárólag fiatal, magyar borászatok tételei közül válogathatunk, a közeljövőben pedig a hazai gasztroélet élcsapatai is feltűnnek, hol állandó, hol pop-up jelleggel.

"Nem nagyon van rá példa a városban, hogy kerti helyiség rendszeresen pezsgőkóstolókhoz hasonló eseményeket rendezzen. Szeretnénk, ha a Majomhoz nem csupán mint kerthelyiség kerülne fel a térképre, hanem kulturális közösségi térként is, amiről tudod, ha bármikor lejössz, mindig lesz egy kellemes koncert vagy borbemutató" – mondta Vajda Márton.

Nehéz időszakon van túl a magyar vendéglátás, többek között ezért is igazi felüdülés a Városmajor békés zöldjei között felfedezni egy ilyen titkos kertet, ahol a nap fokozatos lenyugvásával együtt megváltozik a hangulat, átalakulnak a fények, és a miliő összhangba kerülésével valami olyasmi veszi kezdetét, aminek nem biztos, hogy látni a végét.

Ez is érdekelhet:

Ha nem megyünk Portugáliába, Portugália jön hozzánk

Otthon és Itthon. Egy portugál és egy magyar ihletésű menü. Tiago Sabarigo öt éve Magyarországon főz, mostantól pedig a saját konyhájában alkothat. Polipból, marhapofából, de kerülve a fúziós skatulyát.

(Fotók: Kiss Bálint / Socially)

fatüzelésű kemence | bor | hamburger | pizza | koktél

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom