Szellemi kulturális örökség lesz a kávézás?

Olaszország ismét UNESCO-státuszt kért híres eszpresszójára.

Olaszország két éven belül másodszor nyújt be kérelmet az UNESCO-hoz abban a reményben, hogy az felveszik az eszpresszót a szellemi kulturális örökségek listájára. A kérelmet az illetékes olasz minisztérium már egyhangúlag jóváhagyta, ha pedig az nemzeti UNESCO-bizottság is így dönt,

tovább küldik azt az UNESCO központjába a végső döntés meghozatala érdekében.

"Olaszországban a kávé sokkal több, mint egy egyszerű ital: ez egy autentikus rituálé, nemzeti identitásunk szerves része, és olyan társadalmi kapcsolataink kifejezője, amely megkülönböztet minket szerte a világon" – mondta Gian Marco Centinaio mezőgazdasági miniszter-helyettes.

Úgy véli,

egy eszpresszó minden olasz számára egy társadalmi és kulturális rituálét jelent,

amely az irodalomban is visszaköszön, és amely az egész országot lenyűgözi, Nápolytól Velencén át Triesztig."

Az UNESCO tavaly elutasította a kérelmet, ugyan nem azért, mert az eszpresszó méltatlan lenne arra, hogy a listán szerepeljen, hanem azért, mert két különálló bizottság is benyújtotta a saját kérelmét és mindketten a sajátjuknak tekintik az eszpresszót.

Tavaly tavasszal a Wall Street Journal számolt be arról, hogy a hagyományos olasz eszpresszó védelmére létrejött konzorcium az egész országra kiterjesztve adott be kérelmet, miközben Campania régió hasonlóképpen járt el, azzal a különbséggel, hogy ők a nápolyi kultúra szerves részévé emelnék a kávéfogyasztást.

Az UNESCO mindkét pályázatot elutasította, és azt javasolta, hogy közösen pályázzanak 2022-ben.

Úgy tűnik, most a két csoport megtalálhatta a közös nevezőt a hónapokig tartó vita után.

Az UNESCO már több mint egy tucat olasz kulturális gyakorlatot felvett szellemi kulturális örökségének listájára, így például a mediterrán étrendet és az olasz szarvasgomba-vadászatot és -kitermelést.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)

unesco world heritage | olasz kávé | kávé | olaszország | eszpresszo

FOLYTASD EZZEL

A három legnagyobb hiba, amit egy olaszországi utazáson elkövethetsz

Ezzel a meglepő hozzávalóval lesz minden eddiginél tökéletesebb a krumplipüré

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram