Szellemi kulturális örökség lesz a kávézás?

Olaszország ismét UNESCO-státuszt kért híres eszpresszójára.

Olaszország két éven belül másodszor nyújt be kérelmet az UNESCO-hoz abban a reményben, hogy az felveszik az eszpresszót a szellemi kulturális örökségek listájára. A kérelmet az illetékes olasz minisztérium már egyhangúlag jóváhagyta, ha pedig az nemzeti UNESCO-bizottság is így dönt,

tovább küldik azt az UNESCO központjába a végső döntés meghozatala érdekében.

"Olaszországban a kávé sokkal több, mint egy egyszerű ital: ez egy autentikus rituálé, nemzeti identitásunk szerves része, és olyan társadalmi kapcsolataink kifejezője, amely megkülönböztet minket szerte a világon" – mondta Gian Marco Centinaio mezőgazdasági miniszter-helyettes.

Úgy véli,

egy eszpresszó minden olasz számára egy társadalmi és kulturális rituálét jelent,

amely az irodalomban is visszaköszön, és amely az egész országot lenyűgözi, Nápolytól Velencén át Triesztig."

Az UNESCO tavaly elutasította a kérelmet, ugyan nem azért, mert az eszpresszó méltatlan lenne arra, hogy a listán szerepeljen, hanem azért, mert két különálló bizottság is benyújtotta a saját kérelmét és mindketten a sajátjuknak tekintik az eszpresszót.

Tavaly tavasszal a Wall Street Journal számolt be arról, hogy a hagyományos olasz eszpresszó védelmére létrejött konzorcium az egész országra kiterjesztve adott be kérelmet, miközben Campania régió hasonlóképpen járt el, azzal a különbséggel, hogy ők a nápolyi kultúra szerves részévé emelnék a kávéfogyasztást.

Az UNESCO mindkét pályázatot elutasította, és azt javasolta, hogy közösen pályázzanak 2022-ben.

Úgy tűnik, most a két csoport megtalálhatta a közös nevezőt a hónapokig tartó vita után.

Az UNESCO már több mint egy tucat olasz kulturális gyakorlatot felvett szellemi kulturális örökségének listájára, így például a mediterrán étrendet és az olasz szarvasgomba-vadászatot és -kitermelést.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)

eszpresszo | unesco world heritage | espresso | olasz kávé | kulturális örökség

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom