Sztárséf által irányított étterme és hétszáz dollárról (kb. 210 ezer forintról) induló szobái vannak az amszterdami Waldorf Astoria szállodának, melynek vezetése kezdetben nem lelkesedett a hamburgerkiszállítás ötletéért. Aztán nagyot fordult a világ.
Vendégek és nyitott terű helyiségek hiányában a hollandiai hotelek jelentős része kénytelen volt elvitelre kínálni ételeket azért, hogy némi bevételhez jusson. A csatorna partján működő Waldorf Astoria esetében ez huszonhárom dolláros (kb. hétezer forintos) hamburgert jelentett.
"A séfeknek valami egyedit kellett alkotniuk. Ahogyan készítjük és ahogyan tálaljuk, az mind nagyban különbözik a többi hamburgertől" – mondja a különlegességről Roberto Payer, a szálloda menedzsere.
A csúcsfogás nem más, mint a huszonhárom dollárért (plusz kiszállítási díj) Uber Eats-szel érkező Waldorf Signature burger, amelyben 240 grammos Holstein-fríz húspogácsa költözik francia Brioche zsemlébe, prémium brit, bacon, érlelt holland sajt és háziszósz társaságában.
Sokat elárul róla, hogy az Uber Eats felhasználóinál átlagban 4,8 csillagon áll az értékelése.
A heti több száz megrendelés bizonyítja, hogy hatalmas sikere van a burgernek, bár értelemszerűen a prémium falatok nem pótolják a klasszikus éttermi élményt. A zárt térre vonatkozó étkezési korlátozások ráadásul még egy darabig érvényben lesznek az országban.
"A tökéletes hamburger elkészítése komoly kutatásokat igényelt" – árulta el Sidney Schutte séf, aki békeidőben a két Michelin-csillagos Spectrum éttermet vezeti a szállodán belül, ahol egyébként alapból nem szolgálnak fel hamburgert. A debütálás előtt kicsit ideges volt, mert úgy vélte, "tökéletesnek és egyben a legjobbnak kell lennie, ami Amszterdamban kapható".
Korábban olyan hírek keringtek, hogy jövő héten enyhítenek a szigorításokon Hollandiában, ám a jelek szerint ez április végénél hamarabb nem következik be. A Waldorf esetében pedig a nagy kérdés az, hogy ha újranyithatnak a szállodák és a vendéglátóhelyek, mi lesz a szuperburger sorsa, azaz megmarad-e a menüben?
Itthon úgy fest, jövő héttől ismét élvezhetjük a teraszokat, ami több öt hónapnyi aszály után bizonyára sokak számára katartikus élmény lesz. Kérdéses viszont, mely teraszok nyitnak ki, mi mindenesetre most megmutatjuk, tavaly nyáron milyen szabadtéri helyek számítottak a kedvenceinknek.
(Forrás: Reuters, illusztráció: Getty Images)
michelin-csillag | séf | uber | Amszterdam | sláger | elvitel
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!