Ezek a magasból érkező, magas minőségű, egészséges borok lehetnek a piac új sztárjai

A bolíviai Tarijában munkálkodó bortermelők évszázados hagyományt követve egyedülálló és potenciálisan egészséges boraikkal szeretnének bejutni a világelitbe.

Az ország déli felében található megye kevéssé ismert szőlőültetvényein közel kétezer méterrel a tengerszint felett készítenek borokat. A szőlőtermesztés hagyománya ott egészen a 17. századig vezethető vissza, annak idején a jezsuita misszionáriusok fogtak bele.

A bortermelés arrafelé 1600 és kétezer méter közötti magasságra koncentrálódik, ám egyes andoki régiókban akár háromezer méterig is felmerészkednek a szakemberek. – A világ más részein a bortermelés ott ér véget, ahol mi kezdjük – mondja erre Helmut Kohlberg, a Bodegas Kohlberg pincészet igazgatója.  És valóban: a művelet általában tengerszinten, maximum nyolcszáz-ezer méter magasságban történik szerte a nagyvilágban.

Tarija ötezer hektáros szőlőültetvényei védve vannak az erős szelektől, és kiélvezik a mérsékelt éghajlat minden előnyét. Napközben például intenzív napsütéssel, éjszaka magas páratartalommal számolhatnak.

– Ebben a magasságban kevesebb ózonréteg szűri a sugarakat, ami azt jelenti, hogy a magasabban fekvő területeken több az ultraibolya sugárzás. Ez pedig a növény részéről reakciót vált ki – magyarázza Nelson Sfarcich, a borászat szakértője.

Az erős UV-sugarak hatására a szőlő héja vastagabb lesz, valamint tartalmaz egy bizonyos resveratrol nevű vegyi anyagot is, ami egyes tanulmányok szerint védelmet nyújthat a rák- és a szívbetegségek ellen. A magaslaton termő, vastag héjú szőlő pedig jóval nagyobb rezveratrol-tartalommal bír az alacsonyabb fekvésű területeken termesztett szőlőkhöz képest.

Milyen íze van a "magaslati" bornak?

Azt mondják, a magasan fekvő szőlőültetvényekről palackba kerülő italok leginkább azoknak tetszenek, akik   az elegáns borokat szeretik. Tudni kell róluk, hogy nem túl magas az alkoholtartalmuk, és lágy aromákra, ugyanakkor erős ízekre építenek. Carla Molina Garcia független sommelier szerint a jól ismert Muscat of Alexandria szőlőfajta, amely Bolívia bortermelésének hetven százalékában jelen van,  a fogyasztókat édes borokkal lepi meg, melyek meglehetősen aromásak.

A fentről érkező boroknak ez a különleges, aromás jellege pedig arra készteti a termelőket, hogy hiánypótló, magas minőségű termékeket kínáló piacot célozzanak meg.

Nincs egyszerű dolguk a bolíviaiaknak, hiszen a borokat tekintve a jóval magasabb polcon elhelyezkedő szomszédaikkal, Argentínával és Chilével kell versenyezniük. Ehhez csak annyit, hogy a két ország a világ hetedik, illetve nyolcadik legnagyobb bortermelőjeként mintegy kétszázezer hektárnyi szőlőültetvénnyel büszkélkedhet.

Bár a tarijaiaknak meglehetősen limitált helyük van arra, hogy bővíthessék a termelést, ennek ellenére mindent megtesznek a prémium minőség eléréséért, és nagyon remélik, hogy hamarosan Bolívia is jellegzetes borairól lesz ismert.

Ha már Bolívia, Santa Cruz-ban épült meg a Casa 54 névre keresztelt medencés villa a Sommet építészstúdió jóvoltából, akik nem komplikálták túl a paramétereket: ötvennégy méter hosszú, egyszintes, variálatlan téglatest a ház. A domináns alkotóanyag a beton, ami kívülről elsőre elég ridegnek tűnik – viszont amint belépünk a házba, máris ott vár a modernista pompa.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

bor | hegy | prémium | luxus | egészséges | különleges

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Ilyen a „havas mindfulness”, avagy 5+1 út a belső békéhez télen
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom