Nagy dolog történhet hamarosan a világ talán legkedveltebb konyhájával

A tésztáktól kezdve a pizzákon és a mennyei kávén át a gelatóig  az olasz ételek alapvetően a boldogság szinonímájaként is leírhatóak. Az olasz a világ egyik kedvenc konyhájának számít – és hamarosan hivatalosan is elismert és védett örökség lehet.

Az olaszországi kulturális és mezőgazdasági minisztériumok összefogtak, hogy 2023-ra hivatalosan is felterjesszék nemzetük konyháját az UNESCO kulturális örökségi listájára.

A jelölésben az olasz kormány kiemelte azokat a szellemi kulturális örökségeket, társadalmi szokásokat és rítusokat, amelyeket a konyha képvisel. Ételeik tükrözik az ország biokulturális sokszínűségét és azt a nemzeti hagyományt is, hogy az ételek elkészítése és elfogyasztása a szeretteikkel való kötődés jegyében történik meg.

Az UNESCO megvitatja a javaslatot, és legkésőbb 2025 decemberéig meghozza a döntést.

Olaszország egyébként már 2017-ben megkapta az áhított világörökségi státuszt, ami a pizzakészítés művészetére vonatkozott. A pizza szülőhelyeként ismert Nápoly városa nyújtott be pályázatot, amit több mint kétmillióan támogattak. A státusz elismerte a pizzakészítés egyedülálló kulturális és gasztronómiai hagyományait, melyek generációról generációra öröklődnek a városban.

Míg Olaszország az egyik legnépszerűbb úti cél, arra az esetre is remek opció, ha új otthonra vágyunk. A történelmi és kulturális nevezetességek, a festői szépségű kisvárosok, a kozmopolita városok, a gyönyörű tengerpartok, a magas hegyek és a világhírű konyha révén gyakorlatilag az új életet kezdők álma.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

világörökség | lista | kávé | olasz | konyha

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom